Pages

Thursday, September 22, 2011

tetiba tetadi tertekan tersentuh terkedu terpikir seketika...

salam kawan-kawan

sbnrye tetadi tetiba je aku tergerak2 sket la tgn ni pegang tetikus aku yg tetitam ni...hihihi..klik la kat website yg manyak2 buat jualan termasukla pets...urm...aku klik pet, taip cat kat tmpat search..pergh!!!!manyak giler wooooo penjualan berlaku..adeh..tgk gmbr2 yg di upload tersgtla sedih siot...aduh tp ku gagahi juga la kan...tgk 1 persatu..bukan sedih sbb gmbr tu sedih sbb kasih syg tu ada main ratus dan ribu2 pula :), gmbr diorg elok2 je shantek2 g..(aku xmo upload sbb xnak melibatkan apa2 k) cuma aku nak luahkan pendapatan eh pendapat aku jer...)

kecik2 pun ada dh nak dijual..aku bukan nak beli kucing sbnryer nak tgk mende len..kdg2 kenalah belek2 sket...amek tau kan...sekurang2nyer kt tau, aku ni kecik2 dulu nak jd cam detektif conan..tp xleh la..kena lah jd detektif lain :D

semua cantik2...ada yg baka maine coon, british short hair, kucing2 cam kita2 punya pun ader....ada gak terselit pic rabbit la ikan la...dan mcm2...tp krn kita ni terlebih sket syg kucing so kucing la yg kita lebih berminat nak tgk...

bila belek2 1 persatu...harga tu aku sbnryer xbrpa suka sgt la bila baca...ada la yg cicah2 kicap...eh tak cecah2 ribuan hinggit...ye la mgkin sbb baka..orait aku harap maklung...hahaha..(pinjam ayat Meowmania) tetapi bila tgk ruangan 'reason' nak jual...agak menyakitkan hati...
  • xleh jaga sbb ada baby baru lam umah...
  • xleh jaga sbb yg slu jaga kerja jauh
  • xleh jaga sbb slu outstation
  • xleh jaga sbb org komplen
  • xleh jaga sbb dah manyakkk
  • xleh jaga sbb xlarat dh nak jaga (yg ni mmg xde kat website tu tp aku isi kan lam list gak sbb kan sama je kalau bg reason mcm ni..org yg baca pun paham hihi)
tp kalau dh xleh jaga dan bagi berbagai2 reason tu..knp NILAI nak bertukar tgn tu terlalu sgt yer??? mksud aku tu..yela dh xmo jaga kan bg pd org yg nak adopt kan bgs...tp kan...mesti tuan dia pikir gni..'eh xkan nak bg kucing parsi i yg i beli RM2000 tu free free je kat uollsss.'..haaaa betul x dialog aku ni? :D tp kalau dah lam otak nak pikir duit bg aku la itu umpama harga kasih syg diantara dia ngn meow tu la kan..kalau dia bela 2 thn...2ribu tu untuk 2 thn la betul??? ish3x...tp kalau aku...kalau aku bg kat org umpama aku bg nyawa aku kat org tu..itu je leh aku bgtau....biarlah org nak kata taksub ke hape ke...janji jgn aku taksub judi..hahahaha...

tp ada tu yg tulis adopt for free..hehehe siap tulis mcmana dia jmpa kucin2 ni, yg aku tgk diorg jmpa xde bertuan bwk lik g vet dan shtkan kucing tu..tp reason dia nak bg org adopt...nak mintak tolong sapa2 yg sudi memberi kasih syg kat kucing tu...ayatnyer lain kan dr ayat2 kat ats tu...kat cni pun korang leh tgk...

kes 1>beli kucing...kuar duit beria2..pastu dh xmampu jaga...jual lah...

kes 2>bukan kucing dia....jmpa kucing tu tgh sakit..g vet...kasi smbuh...pastu tulis nak mintak tolong sapa2 adopt beri kasih syg kat kucing tu...

korang2 nilai sndiri la..tp apa2pun sapalah kita nak hukum org len....setiap manusia ni masing2 ada pendapat sndiri...lgpun kalau diikutkan hal org len buat pe aku sibok2...tp sbg pncnta kucing...aku rs kn amek tau gak...sbb bila lepas pndang rs bersalah kat anak2 bulus aku pula...sedara diorg semua tu..
 

erydcat:
teringat ank2 yg noty dirumah..hehe

12 comments:

Mama Tatami said...

salam ery..saya setuju dengan pernyataan.."kalau aku bg kat org umpama aku bg nyawa aku kat org tu"...betul tu..mcm bg nyawa pulak..tak sanggup betul bila dah kutip nak anta balik kat tpt asal..

Mcm satu kes akak jumpa kan...Si hamba Allah ni bela la kucin comel jenis bulu kembang..memang cantik..tapi yang buat akak sedeh nak meraung masa tu bila dia kata [mungkin tak sengaja tercakap] "Saya pasang netting ni bukan apa...takut stray cats masuk umah". Tersentap jiwa dan rasa betapa double standard nya manusia....kesian ngan strays...saya hanya berdoa semoga Allah melindungi strays diluar sana...Amin

ery D cat said...

w'salam kak, betul..dh xleh nak umpama aper dh..sbb mmg xleh jual beli anak2 bulus kita tu..nyawa je yg setanding ery leh katakan..

kesianyer...sm je kan kucing cm baka je...tp tu lah...kita ni apa je yg leh cakap...doa je leh...tersntap juge..sbb kucing ery memet dan chemot tu stray cat,dpt anak2 tu yg 3 ekor tu...diorg pn leh setnding dh ngn yg baka baik2 nih..(eh ni bukan riak cm nak cakap stray cat pun cntik juge kalau kt jaga pnh ksh syg)

Mama Tatami said...

Betul ery...cuma baka je..Sememangnya tak pernah kucing/anjing minta nak jd strays...akak rasa..kadang2 rasa tak mampu nak menahan rasa hiba [ter'emo' la plak..] bila tgk strays ni tido merata..cari mkn merata..kurus kering tak terjaga...kucing akak tu semua jalanan dan terbuang...Alhamdulillah Allah masih bg kekuatan dan permudahkan sedikit usaha untuk akak dan adik jaga diorang dan yang tumpang mkn....semoga akan wujud ihsan dalam masyarakat kita terhdp strays ni.

meowwmania said...

sy harap sy dijauhkan lah dr mengalami situasi sehingga terpaksa melepaskan jejebon sy, mmg betul kata ery kita dah anggap mereka ni sebahagian drpd kita terpisah sekejap je pon dah merindu dendam apalagi nak berpisah selamanya, mintak jauh lah...

:(

ery D cat said...

mama tatami: moga2 kak ada ihsan dlm masyarakat kt ni...

MM: mmg mintak di jauhkan semua tu..ery bila g outstation or holiday nak tido mlm pnyalah susah..pastu cedih2 dlm gelap ms nak tido tetiba..sbb dh biasa bermain2 ngn diorg sblm tido dan tido ngn si MEMET sebelah bantal...mn nak lelap mata.

GtHans said...

kan Ery..sedih jer bila tgk..

ery D cat said...

gthans: kan..sedih..tp yg jual tu xrs ke sedih?

nurulsulzali said...

tetibe terlebih tersedih..dah tau xleh jg, bg free jela..tu kire baik sbb ade yg murah hati...ni klu kes manusia dah msuk akta perihal dagangan manusia pulak..hihi

* HeeBum * said...

me ade kwn.. die beli berapa ntah la meow parsi die.. pstu die sllu kerja luar.. dia nk letgo meow die tu.. tp. die x jual pun.. die cari org yang die tahu leh slmtkn meow die.. n bg ksh syg.. die mtk tlg sy.. alhamdulilah sy jmpa org yang betol2 leh jg meow tu n now meow tu bhgia.. hehe nnti sy buat entry psl ni la.. :D

aby said...

dalam banyak2 kucing aby, hanya seekor yg berjual,
tu pun sbb pacik ni datang bawak anak dia dan beria pacik ni hendak .. mahu tk mahu jual juga sbb tk nak hampakan ..
baru 2 minggu lps satu mieow ni ..
sekarang yg eksotik tu pun tengah sarat ..

menjelang bulan dpn mau ada 30 ekor kt umah ..
nak jual sayang sbb gebu gebam ..

letih juga menjaga tu nanti ...

aby said...

baru 2 minggu lps mioew ni beranak 3 ..
ayat tk abis kt atas ..
maap ..

m.q said...

hopefully tht situation takkan jd kt aku
tak sanggup nak pisah dgn bduak-budak kt rumah ni :(

Post a Comment

 

Copyright © eRy D cAt. Template created by Volverene from Templates Block
lasik surgery new york and cpa website solutions
WP theme by WP Themes Expert