Pages

Monday, November 21, 2011

xpe...bie ader...


salam kwn2 animal lover...(='v'=)

nak berkongsi sedikit cerita tntang anak2 angkat di tmpat keje aku ni...
yg slu korang baca lam blog aku ni selain si bobby (yg dh pun di ambil oleh kuarga di johor) yg ada si yatim, katik dan puteh..tp krn puteh tu susah nak amek gmbr dia so x byk la lam blog aku ni, eksen lebih mentang2 mata sebelah biru sebelah pink...hihihi....dia time mlm2 je dtg kat aku..siang xtau g mana...:P

katik yg mmg kakinyer katik tu dh ada tumbuh kudis dan kurap-kurap 1 badan..tp dia masih nak ikut aku kemana je aku g...wlupun org len sepak2 dia time dia dtg gesel2 kat kaki...hnya aku yg xgeli usap2 kepala dia...kdg2 mrh jg...org kita tu..kat tmpat aku ni ada warga myanmar...tp diorg plak baik2 bg anak2 angkat aku ni makanan, kdg2 warga myanmar tu bg nasi yg diorg tapau dr rumah...kosong pun bebudak ni makan jg...lapar kan...wlupun ada gerai kat tepi2 ni...aci2 dan makcik2 kat ctu pn ada bg sisa makanan tp diorg masih menunggu kat kete aku time balik..tgu kat parking time dtg keje...time tea break atau lunch diorg dh standby kat meja yg slu aku duduk...sayu hati aku bila bebudak ni melayan aku mcm ni...so aku pun punya rs...xsmpai hati x bg aper2...share la apa yg patut...klu aku makan nasi ngn ikan..ikan tu akan ku beli dua...1 untuk aku 1 untuk diorg makan share2...itu je yg termampu selain biskot2 yg aku beli untuk anak2..aku letak lam bekas standby lam kete...

erydcat: xpela katik...bie x geli pon..tu pun dh kurang sket kan..kamu tu ske garu2 ngn kuku kaki..tu yg berdarah...cb elok2..

katik: ye la bie...katik xgaru...:)
erydcat: kt mandi nak?

katik: xmo lah..tejuk~~~

erydcat: klu mcm tu nanti bie bwk minyak gamat kt main lumur2 plak yer...pedih sket la...tahan ti...

katik: nanti katik makin hencem kan?

erydcat: yer...hencemmmm..:)




 
erydcat: katik syg bie?

katik: sayang la...ngaper?

erydcat: knp syg?

katik: ntah!

erydcat: ceh!











ni kisah si yatim eh kn tukar nama la yatimah sbb dia gurl sbnrnyer..ms kecik2 xnmpak g hehe...bila dh peknen br la aku tau dia gurl...tp kecik sgt la dh berisi..dah besar anak dara aku ni...:P


erydcat: tim...timah...eh kamu berisi yer...haaa..noty memalam merayap ni...:P

yatimah: ish...mana de...dh nak terpeknen...nak bt mcmana...

erydcat: dh kamu gatai...kecik2 lagi ni..tu lah masalah sosial yg melanda skang ni...aih...

yatimah: alaaaa membebel plak...

erydcat: nanti nak beranak kat ne? jgn kat tepi2 mesin pula ya ti org marah...ti nak beranak cr bie yer...

yatimah: yer la...





erydcat: dh brpa umur kandungan ni?

yatimah: ntah! kan tim ckp tetiba peknen...

erydcat: adeh...mcmla bie xtau...memalam g kilang depan tu kan...ada mamat macho kaler cam buboo...eleh...xngaku..bie dh tanya dia la...

yatimah: hey! mn de!..err..eh bila bie g jmpa dia?

erydcat: bie g sekodeng korang dating hahahaha!






ni pula kisah yg berkaitan ngn cerita di atas...

semalam ada sorang staf kat belakang ni (perempuan) ms lik nampak aku masih kat kete melayan bebudak ni makan...smbil berjalan ke kete, dia leh membebel....

si polan:  aih xbalik lg ka?

erydcat: lom lik g...amek angin..:)

si polan: smbil berjalan xpandang aku, tp memndang kat anak2 angkat ku yg tgh makan...'aiya..manyak taik kucing la...sy sudah terpijak looo....'

yg best nyer smbil berjalan xmo ckp dgn aku depan2, aku tau dia tuju kat aku...aku pandang pakcik guard smbil cakap agak kuat (bt mcm cara dia)...ni pompuan mulut mmg kecoh..nama pun kucing! dia nak berak sesuka hati dia la..xkan aku nak ajar plak...diorg mmg xmasuk sekolah...poo merata..yg kita ni ada otak yg g pijak poo kucing buat apa!!!!...

aku tgk dia masuk kete start enjin trs pecut...smpai hr ni..dia xlalu2 pun depan bilik opis aku ni..kira dia kat production je la...slu ada gak dia dtg bising2 wlupun nak g photostat kat opis depan tu je...memekak je mulot...xreti diam...hal poo sibuk...tu produk yg korang kuarkan kasi laju sket...bukan sibuk nak bercerita sal poo kucing..kang aku tepek 1 kete karang br tau...yg pelik aku park dekat2 kete dia..knp aku x pnh pijak poo kucing pon...hahaha kucing pun tau la hati busok mcm tu..geram plak aku...

fikirlah...org len x bising pompuan ni je yg kecoh...dh mmg lumrah stray cat mcm tu...ko nak ubah mcmana? selain aku gerai2 ni pun bg bebudak ni makan...termasuklah pekerja2 myanmar tu...pokcik guard pun...tp cm aku je yg beri lebih dan ikut waktu....mmg dh byk stray cat kat cni..apa mslhnyer...dengki dan busuk hati...mula aku nak cakap bahasa kurang ajar ni...tp aku mmg tau dia dgr apa yg aku ckp semalam..sbb hr ni dh ptg aku x nmpak dia...kete je ada...lantak la...aku bg diorg makan bukan mintak duit dia pun...yg best pakcik guard pun kata..pompuan tu mmg kecoh...aik..pokcik guard pun xbrpa ske? hehehe

ni ms nak lik ada anak kucing yg aku pnh cerita hampir2 kn langgar tu...dan yg tu adalah pakcik guard yg dulunya geli ngn kucing..skang dh rapat ngn aku...kucing pun dia berani dah pegang...dia pun kdg2 beri bebudak ni makan...alhamdulillah...

cm aku risau...kot2 ada yg dengki bt apa2 kat korang...dh la kamu tu terpeknen timah ooi!!...bt bie jiwa kacau je ni...

tp xpe...jgn takut..bie ader...:)


10 comments:

Mama Tatami said...

ery keep an eye on them k:) keciankan anak2 bulus terbiar ni...diorang hanya ada org mcm kita untuk menumpang kasih! surely, they miss u badly if u're not around.

nurulsulzali said...

Mmg kucing ni cam tau2 je kalau ade yg xsuke diorang. dulu roomate UTM nurul kene cakar telinga sampai darah2 time dia tido dgn kucing yg nurul bela. sebelom dia tido, dia mmg ade wat sakit ati nurul. xde nurul doa pon bagi dia kne cakar, tp kene gak.. yang heran sebelom & selepas tu, xde la pulak kucing nurul nak cakar dia lg..hikhik~~

ery D cat said...

mamatatami: betul kak..smlm tghr tgk diorg xde ery pgl2 ht dh mula risau..mn la tau kan hati org kt x tau...mmg diorg tgu ery kak kalau ery cuti atau xbekerja...tmpat yg sm...waktu yg sama...tiap2 hri kalau ery cuti lm...ery ada ke xde ke pokcik guard tu kata diorg 3 ekor tu tgu ery gak...ikut time..kesian...dh depa ske ery...mmg la dia ikut je..wlupun yg len beri makan jgk..ery nak bt mcmana...lgpun diorg poo kat luar tmpat keje..bukan dalam...sakit hati kdg2 tu ngn manusia mcm ni..dulu 1st time dia dh sound ms tu dia nmpak ery bg mam kat tmpat makan kat area tmpat keje(tepi tiang tmpat org merokok), siap sound ti bos mrh bos xske...ceh!kaki ampu, ery sound balik ckp kebetulan tikus pun lalu..ery katalah tu yg aku x bg makanan pun kotor jg, sibuk!..bos ery orait je bila yatimah tu naik ke opis...haa skang bos ery tu jd bos dia..haa ngadu la...kalau boleh..biar kucing tu poo kat ats kete di plak.

nurul: betul tu sgt2 setuju...kucing pun ada rasa...hati busok mcm tu..mcm la dia wangi sgt..dh la xmandi pagi..dekat bau hamis...ceh...wangi lg si yatim

GtHans said...

harap sumer baik2 ajer..

meowwmania said...

alhamdulillah...sbb org mcm ery ni lah terbela nasib kucing2 terbiar

harap ramai lg yg membuka mata

1 keadaan yg mmg sedih dilihat :(

Mama Tatami said...

ery: tu la ..org tk fhm apa kita rasa.kdg2 rasa luluh jiwa raga bila tgk diorang terbiar n mati kene langgar... Mcm cherry akak n anak2 bulus yg tinggal kat luar umah. tiap ari tunggu, waktu yg sama tiap ari. tak ke sedey bila kita rasa bila they wait 4 us everyday for our love n care. tersentuh ati kan. moga2 hari2 mendatang, lebih ramai insan yg peka dgn kucing anjing terbiar ni. ery jg anak2 bulus angkat kat ofis tu baik2 yer:)they just have U.

ery D cat said...

MM: ery bt semua tu sekadar termampu, sbb kita masing2 ada anak2 bulus so phm perasaan diorg yg xde tuan ni...ngn sapalah mereka nak dpt kasih syg...itu bukan semata2 psl makanan sbb kat tmpat keje ery ni kalau ery x bg mkn pun mmg ramai yg beri diorg makan..kilang depan tu pun ada aci dan kakak tu beri mkn ikut time jg ery tgk..tokeh2 gerai pun ada bg sisa2 makanan...tp mereka tetap nak tgu ery...dh tu 'pmpuan' tu mcm nak slhkan ery dia terpijak taik kucing...bukan ery yg bwk stray cat tu dtg area tu..mmg diorg dh ada sblm ery berpindah ke branch tu. ery cm mmberi kasih syg yg ada je.

mamatatami: btl kak, pnh ery tnmpak diorg sepak2 dia..dr jauh la ery tgk...sdgkan si yatimah ni x kacau diorg pun...hnya selisih je..diorg tu tau ke xtau dh la yatimah sy tu peknen..sy mrh..tp manusia ni bt xtau je...xpe la sy perhati bebaik dulu...xkisah apa pun ery tetap akan layan diorg mcm anak2 bulus ery kat umah jg...

KucingMalaysia said...

pertama nak terima kasih pada awak yg berhati mulia. bukan semua orang mampu buat macam ni.
Pedulikan kata orang, janji awak dah usaha yang terbaik. Saya pun selalu ada bekal catfood dalam kereta kot2 terjumpa mana2 stray cats.. Kesian kadang2 ada yg mkn gelojoh sgt. menderam2 bunyi nya dapat makan.
cik timah tu awak selamatkan la.. kot2 dah terberanak kat tempat lain nanti susah pulak. lagi bahaya kan..




""Kichan, Tomei, Manje & Putih tunggu dekat kucingmalaysia.blogspot.com tau.. Jemputlah datang ke rumah ;)**

ery D cat said...

KM: selamat dtg dan terima kasih krn sudi singgah ke blog ery yg biasa2 je ni...
ery akan trs berusaha untuk memberi kasih syg untuk stray cat yg ery jmpa...diorg tu bukannyer dpt mkn yg sedap2 slu..asyik makan sisa baki org makan je..kesian..hnya animal lover mcm kt je yg tau perasaan tu..
bukan xmo selamatkan dia...sy duk kat aprtment..kat umah dh ada 4 jantan dan seekor betina...kalau boleh mmg dh lama sy bwk balik...dan doakan sy akan dpt bukak tmpat perlindungan untuk stray cat ni..itu impian saya..insyallah..

sy akan singgah ke blog kamu melihat anak2 bulus kamu jg...bertambah lg kwn2 animal lover...:D

KucingMalaysia said...

ooh yeke.. takpe, kitorg di KM ni sgt2 menghargai usaha murni awak. Kesian dorang, tp nak wat cmne. Kita sndri pun dpt tolong takat yg mampu je kan.

Ok, keep in touch.. :)

Post a Comment

 

Copyright © eRy D cAt. Template created by Volverene from Templates Block
lasik surgery new york and cpa website solutions
WP theme by WP Themes Expert